Välkommen till Bulltofta Oldboys

Bulltofta Oldboys, är en förening med medlemmar som alla varit anställda i något företag på flygplatsen Bulltofta.

Användbara Internet Länkar


Värt att tänka på när det gäller e-post

Genom ett säkrare beteende minskar du riskerna på nätet. Tänk på hur du skickar och tar emot e-post, ge inte ut mer information än nödvändigt om dig själv och klicka inte på länkar som du inte vet vad de innehåller. Vid internethandel ska du alltid kontrollera företaget och vara försiktig med att lämna ut ditt kontonummer. Innan du skickar något, ställ dig frågan vilken sorts information det rör sig om: är materialet känsligt eller hemligt, eller helt öppet? Ditt svar avgör hur du ska hantera informationen. Om informationen är känslig eller hemlig bör grundregeln vara att inte skicka den i vanlig e-post.

Bluffmejl

Om du får ett mail som du är tveksam till, ska du vara försiktig med att öppna det. Du riskerar nämligen att drabbas av skadlig kod om du öppnar okända bilagor i e-post, surfar på internet eller importerar filer till din dator via olika media. Skadlig kod är ett samlingsbegrepp för det som kallas virus, trojaner och maskar.

 

Ring och kontrollera med personen/organisationen som du tror har skickat mailet, om avsändaren stämmer. Ofta kan dessa bluffmejl vara utformade som orderbekräftelser eller viktiga meddelanden som exempelvis uppger att du har beställt varor på nätet eller att du måste komplettera din deklaration. Målet är att lura dig att öppna den medföljande bilagan, vilket krävs för att datorn ska smittas. Att endast läsa mejlet utan att öppna bilagan smittar inte din dator. Om du ändå öppnar bilagan finns det risk att datorn blir infekterad. Datorn kan sedan utnyttjas av bedragare till att stjäla information på datorn eller pengar från ditt bankkonto när du gör betalningar på din internetbank.

Tankar om Internet

Möjligheterna är enorma, det känner de flesta till, men finns det inga risker?

På internet så finns det vissa risker som man kan bli utsatt för. En av de vanligaste är att man får ett så kallat virus till datorn. Ett datavirus är enkelt förklarat ett dataprogram som sprider sig tack vare att det lurar användare att starta upp det. Det vanligaste sättet som ett virus sprids på är genom att en bifogad fil följer med i ett e-post brev, det kan vara en rubrik som en användare blir mycket nyfiken på men som inte har en aning om att det är ett virus. Ett besläktat fenomen är så kallade maskar, som inte behöver få någon hjälp för att spridas från en användare. Datavirus motverkas med hjälp av ett antivirusprogram.

Bedrägerier kan förekomma på internet och den typen där man helt enkelt stjäl en annan persons identitet är ett problem och som man ska vara försiktig med då man använder sin identitet på internet. Man ska tänka på att aldrig ge ut personlig information på internet, det kan handla om bankinformation som kontonummer eller liknande. Att bli utsatt för detta är ofta mycket obehagligt. Det kan vara på det viset att en person köper saker och använder den stulna identiteten för att genomföra köpet. Det finns även de som kan via virus använda sig av en användares bank då denne är inloggad på banken så se därför till att vara utloggad från banken då man har gjort sina ärenden.

Har man ett trådlöst nätverk ska man alltid ha en krypteringskod på sitt personliga nätverk så för att förhindra att obehöriga använder det.